Speksteen bewerken

Het speksteen bewerken begint met de aankoop van een speksteen.

Als iemand nog nooit in steen heeft gewerkt raad ik ze aan om in Braziliaanse speksteen te werken. Die heeft een vaste structuur,heeft weinig breuklijnen en is niet gelaagd.
De kans op stukken die eraf breken tijdens het werken is klein.Kan daarom gehakt worden.

De Chinese speksteen is gelaagd en heeft bruiklijnen.Daarom best bewerken met de vijl.De stenen kunnen ook kristallen bevatten en zijn dan onbewerkbaar.Maar als ze bewerkt zijn dan zijn ze zeer mooi en worden transparant.

De India speksteen is hetzelfde verhaaltje als de Chinese maar heeft geen kristallen.

Bij albast moet je opletten dat je de steen niet kwetst.Als je te recht op de steen hakt krijg je witte vlekken die heel diep gaan in de steen.Als de steen gepolijst is blijf je die zien.

Voor het bewerken van speksteen heb je geen speciaal gereedschap nodig.Houtraspen en houtbeitels,keukenmes,houtzaag,schuurpapier,nagels,metaalboren ...

Polijsten doe je met schuurpapier waterproof.Schuurpapier heeft een korrelgrootte of grid en staat achteraan gedrukt.Hoe groter het getal,hoe fijner de korrel.

Je begint met grid 60.Als de diepe krassen eruit zijn neem je 120.Dan 240,320,400,600,800 en 1000.Vanaf 320 gebruik je water zodat het stof weg vloeit.

Als het beeld gepolijst is wordt er kleurloze steenwas op gezet.Dit laat de steen glanzen.

Wordt de steen koud was op gezet dan heb je soms meerdere lagen nodig voor de steen verzadigd is naargelang hij meer of minder de was absorbeerd.

Je kan ook de steen opwarmen door een  brander of in de keuken oven.De was smelt en kan diep in de steen dringen.Zo is de steen direct verzadigd met was. 

Albast mag je niet verwarmen,dan verpulverd de buitenlaag en wordt hij mat.

 

Beeldhouwen Storms | Wittevinnestraatje 27, 3130 Betekom | 0479 060 260            Realisatie website: Imaginist